Güzel Kar Manzara Fotoğrafı Çekme İpuçları
FotoğrafSıcacık evimizin duvarındaki güzel kar fotoğrafını gördüğümüzde içimize yayılan o sıcaklık ve huzur bambaşka bir his. Peki, duvarınıza asmak için neden bir kar manzara fotoğrafı da siz çekmeyesiniz ki? İtiraf etmek gerekirse ben de sıfırın altındaki dondurucu soğuklarda titrememek için mücadele ederken deklanşörü tutturamam diye düşünüyorum. Şaka bir yana kışın özellikle kar fotoğrafı çekmek gerçekten insanın sınırlarını zorlayan bir olay. Ama kar yağıyor, dışarısı soğuk diye de ilkbahar gelene kadar fotoğraf makinemizi dinlenmeye mi alacağız? Sizin de cevabınız hayırsa buyurun güzel kar fotoğrafı çekme ipuçları yazımıza. Zorlayıcı hava koşullarında güzel fotoğraflar çekmek için ekstra çaba sarf etmeniz gerekiyor ama hayatın her alanında olduğu gibi güzel fotoğraf fırsatları da zorlukların arkasında. Belki de yakınlarınıza hediye edilecek kadar güzel bir yılbaşı fotoğrafı çekersiniz.
Kar manzara fotoğrafı çekerken işinizi kolaylaştırmak için ilk adım hazırlık, planlama ve sabır.
Hazırlıklı Olun
Saçma gelebilir ama kar manzara fotoğrafı çekmek için kat kat, kalın kalın giyinin. Çünkü doğru fotoğrafa ulaşıp sonunda eve güzel kar fotoğrafı ile dönmekten alıkoyacak en büyük etmen soğuk hava. Yeter ya diyip evinize dönmeyi isteyeceksiniz, bu yüzden mümkün olduğunca üşümemeye çalışın. Ayrıca çekeceğiniz fotoğrafı arabanızdan inmeden planlayın, kafanızda bir sahne oluşturun. Dışarı çıkıp o soğukta etrafı gezmeyi ve güzel bir manzara aramayı canınız istemeyecektir.
RAW Formatında Çekim Yapın
Benim size tavsiyem her zaman RAW formatında fotoğraf çekmenizdir. Çünkü dışarıda ortam sürekli değişen bir halde ve sizin buna yetişmeniz oldukça güç. Hepsinden öte kameranızın ekranında gördüğünüz fotoğrafın pozlaması iyi olabilir ama her taraf kar ile kaplıyken doğru karar vermeniz zor olabilir. Bu yüzden güzel kar manzarası yakalamak istiyorsanız kendinize mümkün olduğunca fazla hata payı bırakın. Sonuçta daha fazla değiştirme imkanı her zaman iyidir.
Fotoğrafı Planlayın
Kar manzara fotoğrafı çekmeden önce siz gördüğünüzde gözünüze güzel gelen bir bölgeyi seçin. Hemen arabadan inip fotoğrafı çekmek yerine bölgeyi birkaç kez dikkatlice inceleyin. Karenizi bozacak herhangi bir şey var mı ya da hangi açıdan çekseniz daha güzel olacak. Bundan sonra fotoğrafınızı çekin, gereksiz yere üşümemiş olursunuz.
Kadrajınızı İyi Oturtun
Özellikle şu an bahsettiğimiz kar manzara fotoğrafı için konuşursak, genelde bu fotoğraflarda çok az obje kadrajı doldurur. Bu yüzden ağırlık dengesini iyi ayarlamak, kadrajınızı iyi yerleştirmek gerekir. Fotoğrafta 1/3 Kuralı kullanmak için doğru zaman bu. Ancak kadrajın tam ortasında, bomboş bir alanda tek başına duran bir ağaç da son derece vurucu olabilir. Yani her şey size kalmış, gözünüze aşina gelecek bir şekilde fotoğrafı çekin.
Pozlama Telafisi Kullanın
Her yer karla kaplı, her yer beyazken doğru bir beyaz tonu almak gerçekten zordur. Bu yüzden kar manzara fotoğrafı çekerken pozlama telafisi kullanmak faydalı olabilir. Buradan sonrası artık Photoshop veya benzeri rötuş yazılımlarına kalıyor. Mümkün olduğunca doğru pozlanmış, gereksiz ayrıntılar varsa da kadraj oturtulamamışsa crop işlemlerinin ardından umarım duvarınıza asılacak kadar güzel bir kar manzara fotoğrafı çekmiş olursunuz.
Kaynak: https://www.digitalcameraworld.com/