Moleskine: Her Moleskine’nin anlatacak bir hikayesi vardır

Kültür Yaşam

Moleskine 20’inci yüzyılda Paris’deki edebiyat ve sanat ortamlarında kullanılan bir defterdi. Bu defter Tours’da küçük bir kırtasiyede üretiliyordu. Dış kapağı Moleskin adında bir kumaş’la kaplı olduğu için Moleskine adı verilmiştir deftere. Bu kumaş çok sağlam ve dayanıklıdır, örneğin Alman Askeri birimlerin bir kaçında bu kumaş kullanılır. Başka belirgin özelliği ise, siyah bir lastik ile defteri kapatması, ayırca birde defterin içinde küçük bir çanta olmasıdır.

Moleskine’nin ünlülüğü Bruce Chatwin‘in kitabında (ing. The Songlines) detaylı bir şekilde anlatılıyor. Zaten defterlerin adını da „les carnets moleskines“ olarak ifade ediyordu. Sık sık şunu ifade ederdi „Losing my passport was the least of my worries, losing a notebook was a catastrophe.“ ( Pasaportumu kaybetmek, benim için kaygılanacak en son şeylerden biriydi, ama defterimi kaybetmek bir felâketdi.) Bu korkusu yüzünden Chatwin’e jest olsun diye, Modo&Modo tarafından üretilen Moleskine’lerin ilk sayfasında, sahibinin adresi ve bulan kişi’ye de, bulduğu takdir’de verilecek para miktarı yazmak için bir yer ayrılmıştır. 1986’da Paris’deki bir kırtasiye’de artık üretilmediğini öğrenmişti.

Sonra italyan Modo&Modo Moleskine isminin patentini alarak, güzel bir pazarlama yöntemi ile satmaya başladı. Pazarlam yöntemi ise, zamanındaki ünlü yazarların da bu defteri kullandığını göstermekti. Aralarında Bruce Chatwin, Ernest Hemingway, Oscar Wilde, Louis-Ferdinand Céline, Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Luis Sepúlveda ve Henri Matisse gibi ünlü kişiler vardı. Tabi burda şimdi eleştirilecek bir nokta var ki, o da şu. Bu kişileri Moleskine’nin kendisini kullanmamışlardı. Zamanında Moleskine‘yi üreten sadece bir kişi yoktu, bir çok kişi bu defterleri yapıyordu, ve defterin ismine de Moleskine deniliyordu. Yani bildiğimiz defterler. Ama bu defteri ellinize aldığınızda, bilmediğiniz bir şey sizi kaplıyor. Defterin sadeliğinden mi kaynaklanıyor, ya da bu kişilerin zamanından kullandığından mı, artık size kalmış.

Bugünlerde ise bir çok seçit de türedi, normal düz çizgili olanlardan, müzik notalarını yazmak için olanlara kadar. Genelikle iki tip boyutu vardır, küçük olan 9×14 cm, büyük olan da 13×21 cm büyüklüğünde. Birde şimdilerde eskisi gibi Moleskin derisini kullanmıyorlar.Onun yerine ucuz çin malı kullanılıyor. Gerçi Modo&Modo her moleskine’nin el yapımı olduğunu vurguluyor. Hata ufak bir deforme’de bile yollayabilirsiniz, size yenisini yollayacaklarmış. Kaliteli defterdir buna rağmen. Moleskine’yi Türkiye’de büyük şehirlerde bir kaç yerde bulursunuz. Yavaş yavaş ama, bir kaç yıl içinde bir çok yerde göreceğimden eminim. Tek eksiği ise fiyat. Geçenler’de Ankara’da Armada’daki Remzi kitapevi‘nde görmüştüm. Fiyatlarını sorduğumda ise, küçükleri için(9x14xm) 20-30 ytl arasında demişlerdi. Büyükleri de biraz daha pahalıdır. Ama İnternet’den alma imkanınız varsa, daha ucuza da bulabilirsiniz.

Ve Moleskineler dünyada adeta bir fenomen şekline gelmiştir. Çoğu kişi kitabların I-Pod’u diyor hatta. Yazmayı sevmeyen kişiler bile bu defter sayesinde yazmaya başlıyor. Mesela bu site’de Moleskine hakkında her türlü bilgiyi bulabilirsiniz. Bu site de buna benzer şekilde yürüyor. Moleskine sevenler öyle bir hale geldi ki, fotoğraflarını bile paylaşıyorlar. Flickr‘de Moleskinerie adında bir grup var. Burada binlerce kişi Moleskine’lerin fotoğraflarını yayınlıyorlar. Google Groups‘da moleskine hakkında konuşan bir topluluk var. Düşüncelerinizi onlarla paylaşabilirisiniz. Ayrıca Moleskine Hack‘leri vardır. Bunlar nedir ? Örneğin şurda biri, Moleskine için kalem tutacağı yapmış. Burada ise Moleskinenizi nasıl daha verimli kullanabileceğini anlatmış. Şurada{.broken_link}, şurada ve şurada da değişik şeyler var. Google’de Moleskine Hacks diye arattığınızda, bir sürü site bulabilirsiniz. Moleskine’nin kendi orijinal sitesinde de, bir çok yazarın hikayelerini okuyabilirsiniz. Ayrıca ne gibi Moleskine’ler olduğunu merak ediyorsanız bakmaya değer. Bu site’de Moleskine’yi seven bir blog topluluğu{.broken_link} var. Bir çok güzel yazı bulabilirsiniz. Buna benzer Türkçe bir de Moleschino.org var.

Her Moleskine’nin anlatacak bir hikayesi var, ya sizin ? Bildikleriniz varsa yorumunuzu esirgemeyin, yazarsanız sevinirim.

comments powered by Disqus