Fotoğraf Makinelerinde Shutter Sayısı Nasıl Öğrenilir?
FotoğrafFotoğraf makinelerinde shutter sayısı olarak bilinen ve sıkça sorulan ifadenin detaylarını anlatmaya çalışacağız. Özellikle ikinci el fotoğraf makinesi satın alırken dikkat edilmesi gereken konuların başında gelen shutter sayısı öğrenme hakkında bilgiler aktaralım.
Fotoğraf makinesinde deklanşör düğmesine bastığımız andan itibaren ışığın ne kadar süreyle sensöre düşeceğini ifade eden terime “Shutter{.broken_link}” denir.
Shutter sayısı ise kısaca fotoğraf makinesinin ömrü boyunca çektiği toplam fotoğraf sayısına denir. Bu aynı zamanda perdenin hareket sayısı veya deklanşöre ne kadar basıldığının sayısıdır. **Fotoğraf **makinelerinin en hassas ve de yıpranma ömrü biçilen mekanik kısmı deklanşör olduğundan üretici firmalar ortalama perde sayısı ömrünü genelde sundukları cihazlar için ifade ederler. Markadan markaya ve hatta içlerinde modelden modele de farklılık göstermektedir.
Perde ömrü için, fotoğraf makinası üretici firmalarının verdiği rakamlar (Ortalama. 100.000-200.000 gibi) kullanım şekline bağlı olarak eksilebilir ya da özenli kullanırsak 300.000-500.000 sayılarını bile görebilir. Çoğu makine üreticisi, bu kritik sayıyı makinanın deklanşöre basılma sayısını sayarak, bilgi halinde fotoğraf dosyalarına işler. Bu bilgi fotoğraf içinde _**EXIF **_verileri olarak saklanır. Biz de basit yazılımlar sayesinde bu verileri okuyarak shutter sayısı hakkında bilgi sahibi oluruz.
Shutter Sayısı Neden Önemlidir?
İkinci el fotoğraf makinesi satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemi hususlardan biri şüphesiz makinenin ne kadar ve nasıl kullanıldığıdır. Makinenin iç ve dış temizliğinin yanında elektronik ve mekaniksel olarak ne kadar sağlıklı olduğu da büyük önem teşkil etmektedir. Perde sayısı ne kadar fazla ise tahmin edebileceğiniz gibi makine o kadar kullanışmış ve perde ömrü o derece azalmış demektir. Özel programlar kullanılarak veya çeşitli yöntemler ile çekim sayısını öğrenebilmek mümkündür. Şimdi bu yazılımları inceleyelim.
Shutter Sayısı Nasıl Öğrenilir?
Hiçbir program yüklemeden sadece internet sitesine girerek shutter sayısını öğrenebileceğiniz araçlar mevcut. Bunun için aşağıdaki iki site üzerinde basitçe “dosya seç” butonuna basarak son çekmiş olduğumuz fotoğrafı “upload file” butonuna basıp yükleyerek öğrenebilirsiniz. Fotoğrafı yükledikten sonra “Shutter Count” alanında merak ettiğimiz shutter sayısını görebilirsiniz.
Nikon Fotoğraf Makineleri için Shutter Sayısı Öğrenme
- MyShutterCount
- CameraShutterCount
Program yüklemeden shutter sayısı öğrenebileceğiniz araçlar da mümkündür. Aşağıdaki programları bilgisayarınıza yükleyerek shutter sayısını kolayca öğrenebilirsiniz.
- PhotoMe
- ExifTool
- Opanda IExif
Son olarak Nikon kullanıcılarının akıllı telefonları için Google Play Android platformundan indirebilecekleri “Shutter Count” uygulaması sayesinde Nikon fotoğraf makinenizden bir fotoğrafı Android cihazın SD kartına atarak direkt shutter sayısını öğrenebilirsiniz.
Canon Fotoğraf Makineleri için Shutter Sayısı Öğrenme
Canon fotoğraf makinelerinin shutter sayısını elde ettiğiniz fotoğraflardan eos info programı ile öğrenebilirsiniz. Ücretsiz olan EOS info programını makinenizi bilgisayara bağlayarak kullanabiliyorsunuz. EOS info programını buradan indirebilirsiniz.
Olympus ve Sony Fotoğraf Makineleri için Shutter Sayısı Öğrenme
Olympus Shutter Sayısı
Olympus, perde sayısını EXIF verileri arasında saklamaz. Bunu öğrenmek için sırası ile aşağıdaki adımları takip ediniz.
- Makineyi açınız
- Bellek kartının kapağını açınız.
- Play ve OK tuşlarına basarak ayar tekerini de yukarı, aşağı, sola ve sağa doğru sırası ile basınız.
- Arkasından denklanşöre tam olarak basınız.
- Son adım olarak ayar tekerini yukarı doğru basıp işlemi tamamlayınız.
Sony Shutter Sayısı
Sony kullanıcıları için shutter sayı öğrenmenin maalesef bilinen bir yolu yok. Yukarıdaki programları deneyebilirsiniz fakat fazla bir garantisinin olmadığı söylenmekte. Makinenin ilk sahibiyseniz Sony, perde sayısını her 10.000 de fotoğraf dosyalarının adlandırması için makineyi başa döndürmektedir. Bu yöntem ile kaç kez sıfırlandığına bakarak kesin bir sonuç olmasa bile bir tahminde bulunabilirsiniz.