Google Chrome ve Tarayıcı Piyasası

Masaüstü

Google‘ın tarayıcı piyasasına girdiği yazılımı Google Chrome, 11 Aralık 2008 tarihinde resmi olarak duyuruldu ve Google Chrome beta sürümden kurtulmuş oldu. Aslında Google Chrome için Google’ın diğer uygulamalarına göre beta sürecini oldukça kısa tuttuğunu söyleyebiliriz. İlk duyurusu 3 Eylül’de yapılan tarayıcı beta olarak 100 gün geçirdi. Burada Google’ın senelerce Gmail’ı beta tuttuğunu hatırlarsak kızışmış tarayıcı piyasasından pay kapmak için zaman geçirmek istemediğini söyleyebiliriz.

Google’ın elini çabuk tutmasının nedenini aslında beta olarak geçen süreç içerisinde gördük. Google’ın bu zamanlama stratejisini düşünüp düşünmediğini bilemiyorum ama ilk duyurusu yapılan Chrome, blogküre içerisinde çok kısa bir zamanda konuşulur ve anlatılır oldu. Bu kısa zaman içerisinde internet tarayıcısı piyasasında yerini aldı ve İnternet Explorer, Mozilla Firefox ve Safari’nin ardından dördüncü sıraya yerleşti.

Tarayıcı Piyasası Kasım 2008

Peki şimdi ne olacak? Öncelikle Google, Chrome’u betadan çıkarıp resmi olarak duyurduktan sonra neler yaptı ona bakalım. Google Ana Sayfasında uzunca bir süre Google Chrome linkini yayınladı. Sonra hep destek verdiği Firefox’u Google Pack içerisinde varsayılan olmaktan çıkardı ve elbette kendi tarayıcısını varsayılan olarak yerleştirdi. Greasemonkey{.broken_link} desteğini verdi. Ve şu an devam eden çalışmaların içerisinde eklenti ve RSS desteği olduğunu biliyoruz.

Bu durumun tarayıcı piyasasındaki rakamsal etkilerine bakacak olursak Google Chrome kısa zamanda dördüncü sıraya yerleşti. Peki bunlar yeni kullanıcılar mı yoksa diğer tarayıcılardan kopan kullanıcılar mı? Statcounter‘a göre bu kullanıcılar ilk etapta Firefox ve Safari’den kopan kullanıcılar gibi gözüküyor. Aynı süreç içerisinde Internet Explorer’ın pazar payının arttığını gözlemliyoruz.

Benim şahsi olarak burada gördüğüm Google Chrome’u ilk etapta deneyen kesimin interneti ve teknolojik gelişmeleri takip eden kişiler olduğu yönünde. Kanımca ileriki dönemde bu kullanıcıların deneme süreçleri tamamlandıkça herkes aşina olduğu ortama geri dönecektir. Ancak bu oranın tam tersi olarak Internet Explorer’dan kopmaların yaşanması muhtemel gözüküyor. Nedenlerini yorumlamak gerekirse windows üzerinde yoğun bir şekilde kullanılan Google Pack içerisinde varsayılan tarayıcı Google Chrome. Eklentileri, teması, basitliği ve sistem kaynaklarını fazla kullanmaması sebebiyle windows kullanıcılarının tercihi olma yolunda ilerleyebilir. Hoş Google’ın gelecek planları içerisinde bunun ağır bastığınıda ayrıca düşünüyorum.

Google Chrome hakkında ve içerdikleriyle ilgili Google Chrome Sayfasına veya Vikipedi üzerinde Google Chrome‘a bakabilirsiniz.

Siz Google Chrome’u denediniz mi? İnternette surf yaparken hangi tarayıcıyı kullanıyorsunuz?

“Sonraki konu Google Chrome ve Firefox” ama öncesinde Firefox’u Google Chrome haline getirmek istiyorsanız Fatih’in yazdığı bu yazıya bakabilirsiniz.

comments powered by Disqus